- Door de stijging van gasprijzen dit jaar is er een run ontstaan op warmtepompen voor de gedeeltelijke of gehele vervanging van cv-ketels.
- De kosten van een warmtepomp en een cv-ketel worden beïnvloed door de verhouding tussen de prijzen van stroom en gas.
- Het beoogde prijsplafond van minister Jetten kan ervoor zorgen dat gasprijzen relatief minder hoog worden in verhouding tot stroom. Dat maakt de warmtepomp minder aantrekkelijk.
- Lees ook: Een hybride warmtepomp plaatsen: waar moet je rekening mee houden voor je huis?
Dit jaar is de aanschaf van een hybride of volledig elektrische warmtepomp een stuk aantrekkelijker geworden als gedeeltelijk of volledig alternatief voor de cv-ketel. Dat heeft alles te maken met de enorme stijging van de gasprijzen.
Maar de plannen van minister Rob Jetten van Klimaat voor prijsplafonds voor gas en stroom kunnen ervoor zorgen dat juist de cv-ketel weer relatief aantrekkelijk wordt, zo meldt vergelijkingssite Slimster.
Dat vraagt wel om enige uitleg. De hybride warmtepomp geniet momenteel enorme belangstelling. Bij dit type warmtepomp blijf je de cv-ketel nog deels gebruiken om bijvoorbeeld water in je douche op te warmen of om extra warmte te creëren op zeer koude dagen. Maar je bespaart wel fors op het gasverbruik. Daar staat tegenover dat je met een warmtepomp méér stroom verbruikt.
Met een volledig elektrische warmtepomp kun je de cv-ketel helemaal vervangen, maar die is wel een stuk duurder dan de hybride warmtepomp. Bovendien is de volledig elektrische warmtepomp minder geschikt voor oudere, slecht geïsoleerde huizen.
Volgens Milieu Centraal liggen prijzen van hybride warmtepompen rond de 5.000 euro, terwijl je met een volledig elektrische warmtepomp moet rekenen op 6.000 euro tot 14.000 euro. Mogelijk kun je voor de aanschaf wel subsidie krijgen.
De vraag is vervolgens hoe het zit met de terugverdientijd. Aangezien je met een warmtepomp minder of geen gas gebruikt en meer stroom, is de verhouding tussen de prijzen van stroom en gas van belang.
Dit jaar zijn de prijzen van zowel stroom als gas fors gestegen. Daarbij is het relatief gezien aantrekkelijker geworden om een (hybride) warmtepomp te nemen. De besparing op gas is dan zodanig dat er zelfs bij een hoger stroomverbruik een netto voordeel ontstaat.
Prijsplafond Jetten maakt warmtepomp minder aantrekkelijk dan cv-ketel
Vergelijkingssite Slimster merkt echter op dat het beoogde prijsplafond voor energie dat vanaf 2023 moet gaan gelden, de verhouding tussen de gasprijs en de stroomprijs sterk verandert. Minister Jetten heeft aangegeven dat de overheid mikt op een maximale leveringsprijs voor gas van 1,50 euro per kuub inclusief belastingen en een maximale stroomprijs van 0,70 euro per kWh inclusief belastingen.
Kijk je naar de modelcontracten voor nieuwe klanten van de drie grootste energieleveranciers dan ligt de prijs van gas inmiddels op gemiddeld op 4,27 euro per kuub en voor stroom gaat het om 0,92 euro per kWh, volgens Slimster. Hier moet wel een belangrijke kanttekening bij worden gemaakt: dit zijn prijzen voor nieuwe klanten met variabele contracten. Bestaande klanten krijgen in de meeste gevallen andere, lagere prijzen van hun energieleverancier.
Maar voor het beeld gaat het hier om de verhoudingen. Je ziet dat bij de huidige modelcontracten de gasprijs per kuub ongeveer 4,5 keer de stroomprijs per kWh is. Bij het beoogde prijsplafond voor energie verandert die verhouding naar iets meer dan 2.
Anders gezegd: als het prijsplafond gaat gelden, dan wordt gas in verhouding tot stroom plots een stuk goedkoper. Dit heeft grote gevolgen voor de jaarlijkse verbruikslasten van stroom en gas, als je een cv-ketel hebt of juist een hybride of volledig elektrische warmtepomp.
Slimster heeft op basis van variabele prijzen uit de modelcontracten voor gas en stroom, de beoogde prijzen van het prijsplafond én geschatte verbruiksdata van een cv-ketel en warmtepompen uitgewerkt hoe het kostenplaatje eruit kan zien.
Voor de situatie mét cv-ketel is gerekend met een gemiddeld verbruik van 2.479 kWh stroom per jaar en 1.169 kuub gas. Met een warmtepomp gaat het gasverbruik dus omlaag en het stroomverbruik omhoog.
In de tabel hieronder zijn de kostenplaatjes weergegeven voor de huidige situatie en de situatie met een prijsplafond voor stroom en gas voor respectievelijk de cv-ketel, de hybride warmtepomp en de volledig elektrische warmtepomp.
Te zien is dat met de huidige verhouding tussen gas- en stroomprijzen warmtepompen aantrekkelijker zijn dat het gebruik van een cv-ketel (blauwe balk).
Maar met een prijsplafond waarbij de gasprijs 1,50 euro per kuub bedraagt en de stroomprijs 0,70 euro per kWh, draait dat om. De totale kosten van gas en stroom met een cv-ketel vallen dan op jaarbasis lager uit dan de kosten van een hybride of een volledig elektrische warmtepomp (oranje balk).
Als het prijsplafond voor energie in 2023 niet gepaard gaat met bijvoorbeeld extra subsidie voor de aanschaf van warmtepompen, kan dit er dus toe leiden dat huishoudens die een warmtepomp overwegen, de aankoop gaan uitstellen. Dat kan de druk op de installatiebranche overigens wel verlichten, want dit jaar is er juist een run op warmtepompen, waardoor de levertijden zeer sterk zijn opgelopen.